בר-אל, מוצרי מזון ללא גלוטן
 
בייקפרילי
 
בר אל מוצרים ללא גלוטן
 
אשבל
בר אל בפייסבוק
 
בר אל בטוויטר
 
ערוץ היוטיוב של בר אל
פתיחת תפריט
 

ילדים ודיאטה נטולת גלוטן

כותבת המאמר: רינת כהן-קלנג

תפקיד: יועצת לסגנון חיים ללא גלוטן

 

תקציר: כהורים לילד עם צליאק, מטרתנו היא לנסות ככל האפשר להקטין למינימום את השונות של ילדינו.

מספר טיפים יסייעו לכם במשימה זו.

ילד עם צליאק מאתגר את הוריו בסיפוק הצרכים התרבותיים והחברתיים שלו. מאחר וחלק בלתי נפרד מהתרבות שלנו, החגים והאירועים הוא האוכל, על ההורים למצוא תחליפים דומים וטעימים ככל האפשר למוצרים הרגילים, המכילים גלוטן.

 

מחלה כרונית של ילד עלולה להוות נטל על ההורות. קשיי ההתמודדות של ההורים מתחילים כבר בתהליך הגילוי והאבחון. לעיתים, התמודדות עם סבלו של הילד, בדיקות וטיפולים, אשפוז, דיאטה והתערבויות פולשניות הגורמות לילד כאב מקשה מאוד ולכך מתווספת גם השקעת משאבי זמן וכסף.

 

לכל אלו יש להוסיף את הצורך להתמודד עם שאר ילדי המשפחה הזקוקים גם הם להורים מעורבים ומשקיעים.

 

לאחר האבחון, מטרת ההורים היא לנסות ככל האפשר להקטין למינימום את השונות של ילדם ולחפש תחליפים דומים למוצרים הרגילים.

 

זה יכול להיות מאוד קשה להצליח בדיאטה ללא גלוטן כשחברי המשפחה האחרים, חברים, מורים ומטפלים נוספים לא מכירים ומבינים מספיק את המשמעות של דיאטה נטולת גלוטן. ככל שמאבחנים את המחלה בגיל צעיר יותר, יהיה קל יותר לילד להתמודד עם המגבלות וההימנעות מהמאכלים האסורים. ילד שגדל על הטעמים והמאכלים כגון פיצה, המבורגר, שניצל, עוגות ועוגיות, יתקשה מאוד לקבל את העובדה שמעכשיו אסור לו לאכול את כל אלה. לעומתו, תינוק שעדיין לא התנסה בכל אלה לא מכיר ומורגל בטעמם.

 

העצמת ילדיך:

ילדים בכל הגילאים צריכים ללמוד על הרגישות שלהם ועל הדיאטה המתבקשת ממנה, ביחד עם משפחתם והמטפלים בהם. ידע משמע כוח ופחות חששות מהלא ממודע.

 

הספר "העוגה המיוחדת של רוני" שכתבה ואיירה דנה אללוף, יכול לסייע בהסבר לילד ולילדים האחרים שבאים במגע עמו. חשוב לערב את הצוות החינוכי במגבלות ובשונות מילדים אחרים. חשוב לגייס אותן להדרכת

 

הילדים האחרים לסיוע לאותו ילד עם מגבלה ואיסורים למזון כלשהו. החינוך לסובלנות, קבלת השונה, תמיכה וסיוע הוא אחד הנושאים היותר חשובים שיש לעסוק בהם בחברה.

 

מספר דרכים שיוכלו לסייע בהעצמת הילד:

1. יש לתת לילד את התחושה כי הוא אינו מפסיד דבר בכך שלחבריו מותר לאכול חטיפים ולו "אסור", זאת בעיקר ע"י מציאת תחליפים הולמים שיהיו לו זמינים ככל האפשר.

2. שאר בני המשפחה מתבקשים להירתם למאמץ ולשתף פעולה ככל שניתן, ולכן עדיף להמעיט במוצרים המכילים גלוטן בבית באופן כללי (בעיקר מוצרים שהוא מאוד אוהב), כך ש לא ירגיש יוצא דופן... וכמובן, יש לעשות זאת בשמחה ולא בתחושת הקרבה.

3. להתחיל לקרוא תוויות מוקדם ככל האפשר. כדאי להראות לילד את המילה "חיטה" כדי לעזור לו לזהות את המילה, אפילו לפני ידיעת קרוא וכתוב. ככל שמיומנויות הקריאה שלו ישתפרו כדאי ללמדו לקרוא ולהכיר גם את המרכיבים האחרים של מזון המכילים גלוטן כמו לתת, כוסמין וכו' שגם מהם עליו להימנע.

4. לערב את הילד בתכנון הארוחות והכנתן. כדאי לעודד את הילד להשתתף בתכנון הארוחה ובקניית המוצרים הנדרשים עבורה. שיטה זו יכולה ללמד את הילד על חשיבות בריאות האוכל, המוצרים שהוא יכול לאכול ולתת לו הרגשה של הבנה ושליטה.

5. משחק תפקידים. חשוב לאמן את הילד כיצד לסרב לאוכל אסור המוצע לו ע"י דמויות סמכותיות ולדעת להסביר מדוע אינו יכול לאכול אותו. רובנו מחנכים את ילדינו להיות מנומסים ולכבד את המבוגרים מאיתנו. יהיה להם קשה לענות בשלילה למבוגר במידה ולא יידעו מה להגיד וכיצד להסביר.

6. זיהו תחליפים ומוצרים "דומים". זה שכיח שלילד עם צליאק יש תחליפים של מזון למוצרים המכילים גלוטן. חשוב מאוד ללמד את הילד שצריך לבדוק ולהיזהר ממוצרים רגילים שהתחליפים שלו מאוד דומים להם, בעיקר מחוץ לבית כשהוא נמצא ללא הוריו.

7. על ההורה לשמש דוגמא בשמירה על גישה חיובית למצב. ילדים תמיד מסתכלים על הוריהם על מנת ללמוד מהם כיצד להתמודד במצבי לחץ ומתח. מסיבה זו חשוב שההורה ישמור על גישה חיובית ואופטימית גם במידה והוא צריך לזייף.

8. "אחזקת בית" ללא גלוטן. האם להפוך את הבית ללא גלוטן? יש הורים שייבחרו באופציה זו על מנת לספק לילד הרגשה שהוא אינו שונה משאר המשפחה וכדי שהוא לא ייטעה ויאכל אוכל המכיל גלוטן. לדעתי, לא נכון לעשות זאת משתי סיבות: האחת היא שאם הוא לא יילמד להסתדר מבחינה רגשית ולזהות מוצרים ללא גלוטן בבית הוא יתקשה יותר לעשות זאת מחוצה לו ושנית בשל מחירם היקר של המוצרים.

 

*מבוסס על המאמר: Mary Sharrett & Pam Cureton. Kids and the Gluten-free Diet. Practical Gastroenterology, Feb. 2007

 

מעט על כותבת המאמר:

רינת כהן-קלנג היא יועצת לסגנון חיים ללא גלוטן.

רינת הינה בוגרת תואר ראשון בפסיכולוגיה מאוניברסיטת בן-גוריון ותואר שני במנהל עסקים וייעוץ מהמכללה למנהל. רינת (ובנה בן החמש) חיה חיים בריאים ומאושרים ללא גלוטן.
מעבירה סדנאות קבוצתיות וייעוץ אישי בנושא התמודדות עם מחלת הצליאק והגמילה מגלוטן.
הייעוץ הניתן עוסק בהתמודדות עם האובדן והמציאות החדשה, התאמת סגנון החיים, התמודדות בתוך הבית, יציאה למסעדות וטיולים, הסתגלות ילדים ונוער ועוד
רינת כהן-קלנג, 057-7572323 , rinat@celiac-lifestyle.co.il

 

אשבל מזון פונקציונאלי בע"מ    |    קיבוץ מענית 3785500     |     טל: 04-6375110 , פקס: 04-6376367     |    דוא"ל: info@eshbal.biz      |     waze

הפעל נגישות

בניית אתרים