בר-אל, מוצרי מזון ללא גלוטן
 
בייקפרילי
 
בר אל מוצרים ללא גלוטן
 
אשבל
בר אל בפייסבוק
 
בר אל בטוויטר
 
ערוץ היוטיוב של בר אל
פתיחת תפריט
 

הצליאק הולך וגואה

כותבת המאמר: ריקי לנגברג

תפקיד: תזונאית - נטורופתית

 

תקציר: בישראל יש כ-20 אלף חולי צליאק, מסתבר שזה רק קצה הקרחון. הסברה היא שלפחות אחד מכל 100 סובל מהמחלה בישראל.
האם זה רק המודעות שהולכת וגוברת? ומה הסיבות לעליה המטאורית במס' החולים?

מחקר בארצות הברית מגלה עלייה של פי 4.5 בשכיחות מחלת הצליאק, הנגרמת בשל אי סבילות לחלבון החיטה הקרוי גליאדין. צליאק גורמת למגוון רחב של תסמינים והשכיחים שבהם הפרעות במערכת העיכול, בעיות נפשיות, כאבי ראש, אנמיה, חוסר איזון בלוטת התריס, מחלות בדרכי נשימה כגון אסתמה, בעיות עור כגון דרמטיטיס, אוסטיאופורוזיס, בעיות פוריות, אפטות חוזרות ונשנות בפה ועוד.

 

אין ספק המודעות למחלה הולכת וגואה בשנים האחרונות והתסמינים ידועים ומוכרים. אולם עתה חושף דו"ח חדש של ה"מאיו קליניק" בארצות הברית, כי שכיחותה של המחלה עלתה במאות אחוזים בשנים האחרונות, ככל הנראה מסיבות בלתי ידועות. לעניות דעתי הסיבה נעוצה בצריכה מאסיבית של גלוטן אשר אופיינית לעולם המערבי. סיבה נוספת צורת גידולי החיטה. היום החקלאות לא מה שהייתה לפני כמה עשורים, היום החקלאים משתמשים בחומרים אשר מאיצים את הגידולים, בדשנים וכימיקלים שונים ומשונים אשר לדעתי גורמים לתופעות רבות וביניהן הצליאק. עוד סיבה שיש לתת עליה את הדעת היא היחלשות הגוף בהתמודדות עם אלרגנים וזאת עקב תזונה ואורח חיים לקוי האופייני לעולם המערבי.

 

בישראל יש כ-20 אלף חולי צליאק אבל על פי ההערכות זהו רק קצה הקרחון. עשרות אלפים נוספים לוקים במחלה ולא יודעים על כך, פשוט מפני שהם לא סובלים מתסמיני המחלה. בשנים האחרונות התברר שהמחלה עשויה לפרוץ בכל גיל, כולל בקרב קשישים, והיא לא חולפת. כלומר, נכון להיום מדובר במחלה כרונית, לכל החיים.

 

רבים מהסימפטומים נובעים מספיגה לקויה של מזון דרך המעי המודלק. אחד הסימפטומים המרכזיים הוא אנמיה שנגרמת בשל חוסר ברזל או חומצה פולית. אבחון מאוחר של המחלה לא רק גורם לסבל ולפגיעה קשה באיכות החיים, אלא חושף את החולה לסיכון מוגבר ללקות בסוגי סרטן שונים, כמו לימפומה או אדנוקרצינומה. כמו כן קיים סיכון להפלות או ללידת עובר שסובל ממומים מולדים ולפגיעה בגדילה אצל ילדים שלקו בספיגה לקויה בשל צליאק פעיל.

 

ידוע היום שרבים מהמאובחנים כסובלים מ'תסמונת המעי הרגיז' הסתובבו שנים עם אבחנה מוטעית ובעצם היו מאז ומתמיד חולי צליאק.

 

במחקר חדש נבדקו כעשרת אלפים דגימות דם שנאספו מבסיס חיל האוויר בוואיומינג בין השנים 1948 עד 1954. בבדיקות הדם נבדקו נוגדנים למחלת הצליאק. דגימות אלה הושוו לדגימות דם בערך בסדר גודל זהה שנאספו במינסוטה. החוקרים מצאו כי קיימת עלייה של פי 4.5 בשכיחות המחלה בקרב צעירים, בהשוואה לשנות ה-50.

 

שכיחות המחלה נמצאת בעלייה גם אצלנו בארץ, וזאת אומרים הגסטרואנטרולוגים "הסברה היא שלפחות אחד מכל 100 סובל מהמחלה" פה בישראל. האבחון הולך וגובר בעיקר בשל המודעות הגוברת למחלה אצל הרופאים וזאת בזכות ערנותם לתופעות הרחבות של המחלה.

 

אז היו ערניים והכי חשוב בקשו לעבור את הבדיקות לגילוי או שלילת מחלת הצליאק וככל שתקדימו כן ייטב.

 

מעט על כותבת המאמר:

בעלת תואר N.D בנטורופתיה. בעלת ניסיון רב שנים בטיפול בקליניקה פרטית באבן יהודה, חברת האגודה הישראלית לנטורופתיה. מתנדבת בעמותת הצליאק. מומחית בטיפול בתזונה, צמחי מרפא, תוספי מזון, ארומתרפיה ופרחי באך. מנחה מגוון רחב של סדנאות בריאות לציבור הרחב. הייתה מורה ומרצה במכללות השונות במסלול נטורופתיה. מנחה סדנאות רבות ומגוונות בנושאי בריאות ואורח חיים בריא לקהל הרחב, באבן יהודה וכחוגי בית.

 

ריקי חולת צליאק ומאובחנת מזה שנים רבות מכאן צברה "וותק" וניסיון מקצועי רב בתחום הטיפולי והן בתחום הקולינרי – בישול ואפייה ללא גלוטן. "השינוי הגדול שעברתי בתחום התזונה, אהבת הבישול והרצון לתת, להדריך וללוות מביאים אותי ליצור סדנאות המעניקות כלים להתמודדות עם מחלת הצליאק ולשיפור התזונה ואורח החיים ולמניעת מחלות".

 

ריקי מעבירה תהליך לשינוי בתזונה ובאורח החיים לירידה במשקל – כל אחד מאיתנו נולד עם יכולת טבעית לדעת מה טוב לו, היכולת הזו מתמסמסת עם השנים. החכמה היא להישאר מחובר לכוחות הפנימיים האלה וללמוד איךלהכניס לגוף ולעולם שלנו את מה שבריא לנו. בתהליך זה נלמד איך לאפשר לעצמנו: מניעת מחלות, אנרגיה, מרץ, בריאות וחיוניות. קבלה עצמית, סלחנות, אהבה וחמלה.

 

המוטו בחיים: "תזונה נכונה היא רפואה מונעת".

 

פרטים להתקשרות:
נייד 054-8091279.

דואר אלקטרוני: riki@hanativ.co.il

אתר: www.hanativ.co.il

 

אשבל מזון פונקציונאלי בע"מ    |    קיבוץ מענית 3785500     |     טל: 04-6375110 , פקס: 04-6376367     |    דוא"ל: info@eshbal.biz      |     waze

הפעל נגישות

בניית אתרים